Oletko jo pidempään miettinyt uutta suuntaa ravintolallesi? Eikö pelkkä ravintolatoiminta enää riitä sinulle? Yksi mielenkiintoinen ja tuottava vaihtoehto on laajentaa ravintolatoimintaa katuruoan tarjoamiseen. Ravintolassa hyviksi havaittuja ruoka-annoksia kannattaa tarjota laajemmallekin yleisölle. Uusien asiakkaiden löytäminen onnistuu hyvin laajentamalla ravintolatoiminta katukeittiön suuntaan. Kerromme pian tarkemmin, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun perustat katuruokakeittiön.

Ajatuksesta toimintaan

Katuruoalla tarkoitetaan tässä artikkelissa nimensä mukaisesti ruokaa, jota myydään kadulla tai muualla ulkona erotuksena sisällä ravintolassa myytävästä ruoasta. Katukeittiö voi olla pystytettävä ruokakoju tai esimerkiksi pakettiautoon rakennettu katukeittiö. Pyörillä kulkeva valmis keittiö on suositeltava valinta, sillä se on helppo siirtää paikasta toiseen eikä keittiön rakentamiseen ja pystyttämiseen kulu aikaa.

Ravintolallasi on jo tietty linja ja tietyt suosikkiannokset. Toimisivatko annokset myös katuruokana? Katukeittiön ruokalista täytyy suunnitella siten, että annokset on mahdollista valmistaa ravintolakeittiötä yksinkertaisemmassa keittiössä. Listan ei tarvitse olla kovin pitkä, muutama tai jopa kaksi hyvää annosta riittävät mainiosti. Kuten muutenkin ravintolatoiminnassa, katuruoan myymisessäkin kannattaa panostaa erinomaiseen laatuun määrän sijaan.

Katuruokakeittiön sijainti

Katuruoan tarjoilulle on löydettävä oikeanlainen sijainti. Hyvä sijainti on sellainen, jossa kulkee paljon ihmisiä. Hiljaisella kadulla tai aukiolla katukeittiö ei menesty, olipa ruoka sitten kuinka hyvää tahansa. Siirrettävä katukeittiö on loistava sijoitus, sillä sen voi viedä aina sinne, missä ihmisetkin ovat. Ruokaa voi myydä erilaisissa joukkotapahtumissa, kuten musiikkifestivaaleilla ja messuilla.

Monet musiikkifestivaalit ovat panostaneet viime vuosina ruokatarjontaan huimasti. Nykyään tiedostetaankin se, että festivaalivieraat etsivät kokonaiselämystä. Ihmiset eivät tule paikalle pelkästään hyvän musiikin takia, vaan haluavat myös syödä ja juoda hyvin ja nauttia festivaalin tarjoamista visuaalisista ärsykkeistä. Ruokayrittäjän onkin mietittävä, minkälainen tarjonta vastaa vaativien asiakkaiden makuun ja minkälaisilla tuotteilla asiakkaat voi yllättää.

Lopuksi

Ravintola-ala kehittyy huimaa vauhtia. Kilpailijoista erottuminen voi onnistua esimerkiksi katuruokakeittiön perustamisella. On hyvä miettiä tarkasti, minkälaista konseptia katukeittiö toteuttaa. Katuruoan avulla voi tehdä hyviä tuottoja esimerkiksi yleisötapahtumissa, joissa on paljon nälkäisiä kävijöitä. Kesäaikaan katukeittiö voi myös palvella lounasasiakkaita kioskityyppisesti, sillä monet lounastava mieluusti ulkona. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin ostaa lounas laadukkaasta katukeittiöstä.