Ruokaharrastus kasvattaa suosiotaan ja samalla myös kiinnostus juomia kohtaan kasvaa. Emmekä tässä tarkoita intoa alkoholin suurkulutukseen, vaan muun muassa pienpanimo-oluiden sekä laadukkaiden viinien kulutusta. Suomessa ravintoloiden juomatarjoilua säätelee tietysti anniskelulaki, joka velvoittaa kaikkia alkoholia listoillaan pitäviä ravintoloita ennen avaamista hankkimaan anniskeluluvat. Nämä puolestaan velvoittavat ravintolan täyttämään tiettyjä vaatimuksia.

Aluehallintovirasto voi myöntää anniskelulupaa hakevalle yritykselle oikeuden anniskella kaikenlaisia alkoholijuomia, tai vain miedompia alkoholijuomia, kuten vaikkapa keskiolutta. Pienille ravintoloille juoman myynti saattaa kuitenkin olla hyvinkin tärkeää, erityisesti jos tuote keskittyy vahvasti ruoan ja juoman taiturimaiseen yhdistämiseen. Tästä syystä niin sanotusti täyden anniskeluluvan saaminen on tärkeää.

Mitä juomia on tarjolla

Pienissä ravintoloissa voi olla tarjolla monenlaisia juomia, riippuen tietysti siitä millaisesta paikasta on kyse. Ravintola voi olla katuruokatyyppinen paikka, jossa voi päästä nauttimaan vaikkapa burgerin tai muuta helposti mukanakin kulkevaa purtavaa. Tällaisen annoksen seuraksi sopiikin erinomaisesti joki pienpanimo-olut, jonka ravintolan omistaja on voinut hankkia lähellä sijaitsevalta panimolta.

Etnisissä ruokapaikoissa annosten alkuperämaan juomaperinne voi olla edustettuna, esimerkiksi sushia voi nauttia saken kanssa useissa pienissä sushi-ravintoloissa. Pieni ravintola voi olla myös laadukas, korkean profiilin illallispaikka, jossa samppanja virtaa tai martinit maistuvat. Viini on myös varsin yleinen ruokajuoma myös pienissä ravintoloissa.

Erityistä huomioitavaa pienissä ravintoloissa

Pienissä ravintoloissa juomatarjoilu saattaa olla suppeampaa, kuin suuremmissa. Toisaalta, voi myös olla, että tarjolla on sellaisia erikoisuuksia, joita suurempien ravintoloiden valikoimiin ei tilata. Pienessä ravintolassa juomalista saattaakin olla suurta ravintolaa mielenkiintoisempi ja tarjolla voi olla erikoiseriä vaikkapa jotakin viiniä.

Toisaalta, jos jotakin tiettyä juomaa toivoo valikoimiin, voi toive pienessä ravintolassa mennä läpi nopeammin ja helpommin kuin suuressa. Kaiken kaikkiaan pienissä ravintoloissa juomavalikoiman ei kuitenkaan tarvitse olla pieni.